De 11 beste gratis fonts

Fonts

Als creatieve professional ben je altijd op zoek naar de beste gratis lettertypen. Met duizenden gratis lettertypen op het internet, kan het een lastige onderneming zijn om iets moois te selecteren. Daarom hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt.

Je zult zeker vinden wat je zoekt in deze lijst en om het je gemakkelijker te maken, hebben we aangegeven welke lettertypen gratis beschikbaar zijn voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden. Dit kan natuurlijk in de loop van de tijd veranderen, dus controleer de gebruiksvoorwaarden voordat je de gratis lettertypen download.

1. Aleo

Aleo is één van die zeldzame gratis lettertypen die erin slaagt om persoonlijkheid en leesbaarheid perfect in balans te brengen. Door de halfronde details in combinatie met de strakke structuur geeft dit font een gevoel van persoonlijkheid met behoud van een goede leesbaarheid. Deze familie van gratis lettertypen is ontworpen door Alessio Laiso, een ontwerper bij IBM Dublin.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Aleo hier

2. Bebas

Bebas is een schreefloos font dat alleen uit hoofdletters bestaat. Daarom is het vooral bedoeld om te gebruiken voor koppen, bijschriften en titels. Het lettertype is ontworpen door Ryoichi Tsunekawa. Die zelf zegt dat het lettertype bestaat uit “gekke spatiëring en slechte rondingen heeft”. Toch is het een populair lettertype.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Bebas hier

3. Chivo

Chivo is een van de meest in het oog springende gratis lettertypen die er zijn. Dit groteske font is ideaal voor koppen en andere onderdelen op een webpagina waar je de aandacht op wilt vestigen. Je kunt het lettertype omschrijven als zelfverzekerd en elegant. Chivo is uitgebracht in vier gewichten met bijpassende cursief. Dit gratis lettertype is het werk van Héctor Gatti en het Omnibus-Type Team.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

4. Comfortaa

Comfortaa is een afgerond geometrisch schreefloos type ontwerp bedoeld voor grote maten. Het is een eenvoudig, goed uitziend lettertype met een groot aantal verschillende karakters en symbolen. Als onderdeel van het Google Font Improvement Project bevatten de laatste updates van de familie de toevoeging van een Cyrillische tekenset en ondersteuning voor Vietnamees. Het lettertype is gemaakt door Johan Aakerlund, een ontwerpingenieur aan de Technische Universiteit van Denemarken.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Comfortaa hier

5. Libertinus

Libertinus is één van die klassiek ogende gratis lettertypen die een project tot een hoger niveau kan tillen. Het is een serif-font die in maar liefst 14 stijlen verkrijgbaar is. Libertinus is een splitsing van de Linux Libertine- en Linux Biolinum- en is gepubliceerd onder de SIL Open Font-licentie.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Libertinus hier

6. Merriweather

Het open source gratis serif-lettertype Merriweather heeft zijn eigen project op GitHub. Met zijn zeer grote x-hoogte, licht gecondenseerde lettervormen, een milde diagonale spanning, stevige schreven en open vormen is het font ontworpen om vooral op schermen goed leesbaar te zijn. De ontwerper van Merriweather is Sorkin Type.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Merriweather hier

7. Poly

Poly is een serif-lettertype met gemiddeld contrast voor webgebruik. Het lettertype is ontworpen door Nicolás Silva om een ​​betere leesbaarheid te geven dan andere websoorten, zelfs bij kleinere puntafmetingen. Daardoor is het font zelfs in kleinere formaten goed leesbaar op het web. De ontwerper heeft dit bereikt met een verticale nadruk, met behulp van korte stijgklemmen en een zeer hoge x-hoogte om duidelijkheid te garanderen.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Poly hier

8. Roboto

Roboto is een schreefloze lettertypefamilie uit de collectie van Google fonts. Het lettertype is ontworpen door Christian Robertson. Door de combinatie van een mechanisch skelet en de grotendeels geometrische vormen kunnen de letters zich in hun natuurlijke breedte nestelen. Hierdoor is het leesritme van Roboto natuurlijker dan andere schreefloze fonts. Google omschrijft het font als “modern, maar toch toegankelijk en ook emotioneel”.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Roboto hier

9. Rousseau Deco

Wil je de geest van Art Deco oproepen met jouw typografie, maar wel subtiel? Rousseau Deco is één van de beste gratis lettertypen voor jouw doeleinden. Geïnspireerd door de klassieke stijl met een moderne schreefloze twist. Het werd ontworpen door Mariano Diez.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Rousseau Deco hier

10. Stanley

Download Stanley voor een echt stijlvol lettertype. Dit lettertype, gemaakt door Jérémie Gauthier, combineert afgeronde met meer geometrische vormen en de resultaten zijn opvallend. Naar onze mening zou Stanley goed werken voor luxe branding of verpakking.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Stanley hier

11. Timothy

Handgeschreven lettertypen hoeven niet over swirly letters te gaan. In dit met de hand getekende lettertype zijn het hoofdletters die een handgeschreven toets toevoegen. Timothy werd geïnspireerd door ontwerper Timothy Goodman en we denken dat dit een goede keuze zou zijn bij het ontwerpen van uitnodigingen. Je moet een e-mailadres opgeven om het gratis te mogen downloaden.

Gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Download Timothy hier