Dit zijn de 8 webdesign trends voor 2024!

Webdesign Trends 2024

8 webdesign trends voor 2024

Het jaar is alweer bijna voorbij. Hoog tijd voor ons om, zoals je van ons gewend bent, de webdesign trends van 2024 bij elkaar te verzamelen! Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

Of laat je toch liever het webdesign uitbesteden? Kijk dan wat wij kunnen bieden op onze webdesign pagina!

 

1. Micro-interacties

Micro-interacties zijn kleine animaties of visuele signalen die reageren op gebruikersacties en zijn cruciaal voor de gebruikservaring van digitale producten. Ze zijn niet beperkt tot websites en apps, maar ook zichtbaar in alledaagse voorwerpen zoals wasmachines en parkeerautomaten. 

Deze subtiele interacties verbeteren de gebruikerservaring aanzienlijk, door taken te vereenvoudigen en een persoonlijk gevoel toe te voegen. Ze zijn ontworpen om gebruikers feedback te geven, objecten te manipuleren, en de resultaten van acties duidelijk te maken, vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Zo transformeren micro-interacties onze interactie met technologie, van het ontgrendelen van telefoons tot complexere taken.

In 2024 zullen ontwerpelementen zoals geanimeerde voortgangsbalken en responsieve iconen de betrokkenheid van gebruikers verhogen, door intuïtieve, contextspecifieke feedback te bieden en digitale platforms nog gebruiksvriendelijker te maken.

Voorbeeld Microinteractie (2)
Voorbeeld Microinteractie (2)
 

Voorbeeld Gradient

2. Skeuomorfisme

Skeuomorfisme in webdesign houdt in dat elementen worden gecreëerd die hun echte tegenhangers nabootsen in uiterlijk, gevoel en functie, wat zorgt voor een vertrouwde en intuïtieve gebruikerservaring. Dit helpt gebruikers snel te begrijpen hoe ze met verschillende elementen moeten omgaan, waardoor de interface gebruiksvriendelijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan de prullenbak widget op je laptop, die lijkt op een fysieke prullenbak. Door de gelijkenis associëren we dit met de plek waarin we dingen weggooien, waardoor we weten dat we hier de documenten naar kunnen verplaatsen die we niet meer willen bewaren. 

De heropleving van skeuomorfisme is meer dan alleen nostalgie – het is een emotionele reactie op de overmatige digitalisering van ons dagelijks leven. Nu ons leven zich grotendeels in een virtuele ruimte afspeelt, voelen gebruikers zich steeds meer aangetrokken tot ontwerpen die een pre-digitale wereld nabootsen. Skeuomorfisme, met zijn vertrouwde niet-digitale elementen zoals schakelaars, knoppen en wijzerplaten, maakt bepaalde elementen zoals navigatiemenu’s en oproep-tot-actie knoppen naadlozer en intuïtiever.

 

 

3. Animatie op scroll

Scrollende animaties verbeteren de gebruikerservaring van websites door elementen te animeren die reageren op de scrollbewegingen van gebruikers. Denk aan in- en uitfaden, kleurveranderingen en bewegende elementen. De scrollbewegingen beperken zich hierbij niet alleen tot een verticale richting maar kunnen ook horizontaal zijn.

In 2024 zijn scrollende animaties essentieel voor interactieve en levendige webdesigns. Ze vergroten niet alleen de visuele aantrekkelijkheid, maar houden de gebruikers ook langer betrokken. Het beheersen van deze techniek is belangrijk voor een modern en effectief webdesign.

 

 

4. Op maat gemaakte illustraties

In 2024 omarmen we op maat gemaakte illustraties en nemen we afscheid van standaard stockillustraties. Illustraties spelen een cruciale rol bij het vormgeven van uw bedrijfsimago en de weg wijzen naar een unieke identiteit. Kies speciaal ontworpen illustraties die perfect passen bij uw merkidentiteit en die uw merk direct herkenbaar maken, of het nu platte of 3D-illustraties zijn.

Op maat gemaakte illustraties voegen een persoonlijk en onderscheidend element toe aan uw visuele presentatie, of het nu karakteristieke figuren zijn die uw bedrijfswaarden representeren of illustraties die verhalen vertellen. Deze aanpak in webdesign gaat verder dan esthetiek; het draagt bij aan het opbouwen van een sterke merkidentiteit en het creëren van een onvergetelijke gebruikerservaring. Hierdoor kun je jezelf onderscheiden in een wereld waar visuele originaliteit steeds waardevoller wordt.

 

5. Headers met alleen tekst

Om de verkoop te stimuleren wordt op offline uitingen, zoals kranten, flyers of banners, altijd de meest opvallende en belangrijke informatie “boven de vouw” geplaatst. De website-equivalent hiervan bevindt zich bovenaan een pagina en wordt de “hero sectie” genoemd. Internetgebruikers worden dagelijks overspoeld door verschillende webpagina’s. Een actuele trend om hun aandacht te trekken, is het verwijderen van de typische achtergrondafbeelding in de hero sectie en deze te vervangen door opvallende typografie. Een gedurfd, uniek lettertype kan precies zijn wat nodig is om snel de aandacht van een gebruiker te trekken.

Voorbeeld Header Met Tekst
Voorbeeld header met alleen tekst (wordpress.com)

 

6. Gradients zijn terug!

Gradients veroveren in 2024 opnieuw de designwereld. Deze trend, die van simpele kleurovergangen naar dynamische, contrastrijke kleurenmixen en grain-effecten is geëvolueerd, zorgt voor een speelse en visueel opvallende stijl in alles. Van achtergrondkleuren tot UI-elementen en tekst. Deze moderne versie, gradient 2.0, brengt diepte en emotie in ontwerpen, waardoor digitale ervaringen visueel aantrekkelijker worden.

We borduren dus voort op gevestigde design trends en -technieken, waarbij duurzaamheid en digitale toegankelijkheid centraal staan. Door het integreren van deze levendige gradients en aantrekkelijke lettertypen, gaan we nu naar meer esthetisch aangename en inclusieve digitale ruimtes. We zijn enthousiast over deze ontwikkelingen en houden ze nauwlettend in de gaten.

Voorbeeld Gradient
Voorbeeld van een website met gradient (Framer.com)

 

7. Minimalisme

In 2024 zet minimalisme, met zijn eenvoud en functionaliteit, de trend in webdesign. Grote merken adopteren deze stijl, waarbij logo’s strakke lijnen en geometrie benadrukken. Websites tonen meer witruimte en heldere vlakken, waarbij de focus ligt op de kernboodschap. Hyperminimalisme, als reactie op AI-geïnspireerde stijlen, benut witruimte effectief, geeft een soepele gebruikerservaring en biedt snellere laadtijden. Deze trend, die elegantie en verfijning uitstraalt, domineert bij bedrijven en ondernemers.

 

8. AI-innovatie

In 2024 blijft AI een belangrijke rol spelen in webdesign, met tools zoals DALL-E en Midjourney die de ontwikkelingen versnellen. AI helpt bij het genereren van ideeën en het schrijven van teksten. Daarnaast bieden tools zoals Framer AI-gestuurde webontwerpen. Hoewel het nog niet perfect is voor eindproducten, bieden deze AI-opties een frisse benadering. AI-gestuurde ontwerpen worden gepersonaliseerd op basis van gebruikersdata, wat leidt tot unieke gebruikerservaringen. AI vermindert ook ontwerptijd en -kosten, ideaal voor het realiseren van grote ideeën.

 

Wil jij een website helemaal volgens de laatste trends? Neem dan contact met ons op!