Huisstijl ontwikkelen in 6 stappen

Huisstijl en logo laten ontwerpen door SocialLane

Wij ontwikkelen een huisstijl voor bedrijven in 6 stappen

Een sterke huisstijl is essentieel voor elk bedrijf, groot of klein. Het zorgt voor herkenbaarheid en helpt je merk een consistente en professionele uitstraling te geven. Maar hoe ontwikkel je een huisstijl die echt werkt? Hier zijn de zes stappen waarin wij een huisstijl ontwikkelen..

Stap 1: Merkidentiteit bepalen

Voordat we beginnen met het ontwerpen van een huisstijl, willen we eerst de merkidentiteit helder krijgen. Tijdens een strategiesessie gaan we samen de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf?
 • Wie is de doelgroep?
 • Wat onderscheidt het bedrijf van de concurrentie?

Je merkidentiteit vormt de basis van je huisstijl. Het is belangrijk dat we hier veel aandacht aan besteden, want dit zal later de keuzes die we maken voor kleuren, lettertypen en logo’s beïnvloeden. Lees meer over onze werkwijze op de pagina: design en creatie.

Stap 2: Logo ontwerpen

Het logo is het gezicht van het bedrijf en vaak het eerste wat mensen zien. Het moet eenvoudig, herkenbaar en representatief zijn voor je merkidentiteit. Hier zijn enkele tips voor het ontwerpen van een logo:

 • Houd het simpel: Een eenvoudig logo is makkelijker te herkennen en te onthouden.
 • Maak het tijdloos: Probeer trends te vermijden en kies voor een ontwerp dat jaren mee kan.
 • Zorg voor veelzijdigheid: Je logo moet er goed uitzien op verschillende media, van visitekaartjes tot websites.

Onze designteam heeft veel ervaring met het maken van logo’s. Een goed ontworpen logo is de investering zeker waard.

Stap 3: Kleurenpalet kiezen

Kleuren spelen een grote rol in hoe mensen je merk waarnemen. Ze kunnen emoties oproepen en je merkidentiteit versterken. Kies een hoofdkleur die past bij je merkidentiteit en vul deze aan met een paar secundaire kleuren. Houd rekening met de psychologische effecten van kleuren. Bijvoorbeeld, blauw straalt betrouwbaarheid uit, terwijl rood vaak wordt geassocieerd met energie en passie.

Stap 4: Lettertypen selecteren

Net als kleuren kunnen lettertypen de toon van je merk bepalen. Kies een primair lettertype voor je logo en titels en een secundair lettertype voor lopende teksten. Zorg ervoor dat de lettertypen goed leesbaar zijn en passen bij de uitstraling van het merk. Het gebruik van te veel verschillende lettertypen kan rommelig overkomen, dus houd het bij maximaal twee tot drie verschillende stijlen.

Stap 5: Grafische Elementen ontwikkelen

Grafische elementen zoals iconen, patronen en illustraties kunnen je huisstijl versterken en je merk visueel aantrekkelijker maken. Ze moeten consistent zijn in stijl en kleur en passen bij de rest van je visuele identiteit. Denk aan elementen die je kunt gebruiken in je marketingmateriaal, zoals op je website, sociale media en gedrukte media.

Stap 6: Huisstijlgids maken en presenteren

Een stijlgids (of brand guide) is een document dat alle elementen van je huisstijl vastlegt en richtlijnen geeft voor het gebruik ervan. Dit zorgt ervoor dat iedereen die voor je merk werkt, van medewerkers tot externe partners, dezelfde visuele identiteit hanteert. Voor ieder project maken wij een huisstijlgids. In deze stijlgids staat onder andere:

 • Het logo en de varianten daarvan
 • Het kleurenpalet en de kleurcodes
 • De geselecteerde lettertypen en het gebruik
 • Voorbeelden van grafische elementen
 • Richtlijnen voor beeldgebruik

Met een gedetailleerde stijlgids voorkom je inconsistenties en waarborg je de professionele uitstraling van je merk.

Het project sluiten we af met een presentatie. Tijdens deze presentatie nemen we nog eens alle elementen door van de huisstijl.

Conclusie

Het ontwikkelen van een huisstijl vergt tijd en aandacht, maar het resultaat is een consistente en herkenbare merkidentiteit die je bedrijf helpt op te vallen. Door deze zes stappen te volgen, leggen we een sterke basis voor de visuele communicatie en zorgt ervoor dat het merk opvalt en onthouden wordt. Dus geef je bedrijf de uitstraling die het verdient!

Design en creatie vanuit een doordachte strategie

Bij SocialLane creëren wij logo’s en huisstijlen die passen bij de uitstraling en identiteit van jouw bedrijf. Hulp nodig bij het ontwerpen van een huisstijl? Wij denken graag met je mee. Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op!