Wat is tone of voice?

Websites Online Kennisbank

Tone of voice is de manier hoe een bedrijf of merk met hun doelgroep communiceert. Een voorbeeld hiervan is om ervoor te kiezen om de doelgroep aan te spreken met ‘u’ of ‘je’.

Het is voor bedrijven belangrijk om een consistente tone of voice in alle communicatie uitingen in te voeren. Door een consistent taalgebruik wordt een bedrijf herkenbaar en worden de cultuur en de waarden van een bedrijf op een gelijke wijze overgebracht naar de buitenwereld.

In het kort gezegd, is het onderdeel van de identiteit van een merk of bedrijf.

Onderdelen van tone of voice

De tone of voice wordt uit verschillende onderdelen opgebouwd. Het is een manier van spreken of schrijven die wordt bepaald door verschillende factoren:

  1. Merkpersoonlijkheid
  2. Doelstelling
  3. Kanaal
  4. Doelgroep

De stem van een bedrijf

Het begrip bestaat uit de tone en de voice.

Onderdeel voice: de stem van een bedrijf
De manier waarop een merk/bedrijf praat of schrijft in alle uitingen wordt voor een groot deel bepaalt door de merkpersoonlijkheid. Het onderdeel voice is in de basis altijd hetzelfde en wordt voor de buitenwereld op een gegeven moment dus herkenbaar.

Onderdeel tone: de overige factoren
Hieronder valt de doelstelling, het kanaal en de doelgroep. Deze overige factoren bepalen samen de tone. De tone is niet bij iedere uiting hetzelfde, maar is altijd wel gebaseerd op de unieke voice van een merk/bedrijf.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?
SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.