Wat is pagespeed?

Websites Online Kennisbank

Pagespeed is de benaming voor de snelheid waarmee een website laadt. Via verschillende online tools kan je erachter komen wat de snelheid is van bepaalde websites. Eén van de bekendere tools is die van Google; Google Pagespeed Insights. Wanneer je een URL opgeeft in de adres van Google Pagespeed Insights gaat Google voor jou bekijken wat de snelheid is van deze website. Later in deze tekst lees je meer over deze tool.

Google hecht waarde aan pagespeed

De snelheid is erg belangrijk voor een website. Google beoordeelt websites die sneller laden beter dan websites die langzaam laden. De reden hiervoor is, zoals vrijwel altijd bij Google, relevantie. Bezoekers hechten waarde aan de laadtijd: is de laadtijd traag, dan haken bezoekers af en is de site volgens Google dus minder relevant. Sinds 2021 houdt Google officieel rekening met pagespeed als ranking factor: de laadtijd van een website is volgens Google één van de drie nieuwe core web vitals. Laadtijd staat in hetzelfde rijtje als interactiviteit en visuele stabiliteit.

Test de pagespeed van jouw website

Google Developers heeft zelf een tool ontwikkeld waarmee je zelf de laadtijd van jouw website kan testen: Google PageSpeed Insights. Vanuit deze pagina krijg je een rapport van Google met de dingen op je website die goed gaan, maar ook de verbeterpunten. Google PageSpeed Insights geeft je zelfs aanbevelingen, zodra je direct weet wat je te doen staat. Naast het testen van je eigen websites kun je ook andere websites invullen. Het programma is gratis en hier te vinden.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen? SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wat is een URL?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.