Wat is Google Tag Manager?

Wat Is Google Tag Manager

Google Tag Manager is een gratis tool van Google waarmee je al jouw tracking codes kunt verzamelen op één locatie binnen jouw website.

Google Tag Manager (GTM) is dus een tagbeheersysteem waarmee jij in staat bent snel en eenvoudig tags te plaatsen en deze vervolgens aan te passen en te beheren. Hierdoor ben je onder andere in staat om tags van Google Ads en Google Analytics eenvoudig toe te voegen. Maar ook tags van Hotjar en Facebook (Meta pixel). Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is eenmalig een Google Tag Manager code te plaatsen op alle pagina’s van je website. Dit doe je eigenlijk eenmalig in de code van je website. In je GTM account wordt beschreven waar je dit moet doen.

Wanneer je deze code hebt geplaatst kunnen alle losse tags van bijvoorbeeld Google Analytics, Ads, Facebook en overige netwerken van de website verwijderd worden en toegevoegd worden aan de container van de Google Tag Manager. Het grote voordeel is dat het eenvoudig is in gebruik, je snel nieuwe tags kunt plaatsen en makkelijk bestaande tags kunt aanpassen.

We adviseren Google Tag Manager te gebruiken, omdat je op deze manier makkelijk zelf tags kunt toevoegen aan de website (zonder eventuele tussenkomst van website) en omdat je de code op deze manier zo ‘schoon’ mogelijk houdt. Dit bevordert ook weer de snelheid van je website.

Installeren van Google Tagmanager

Voor het installeren van Google Tag Manager maak je via deze link een account aan.
Als jij toegang hebt tot je eigen website CMS (bijvoorbeeld WordPress) dan heb je niet eens de hulp van je developer nodig!

In je account maak je een container aan. Voor de container naam kan je het beste gewoon het domein invullen, waarbij je https:// etc. mag weglaten. Na het aanmaken van de container zie je een pop-up met codes. Dit zijn de codes die ervoor gaan zorgen dat de Google Tag Manager container op je website wordt geplaatst. Je kunt er op twee manieren voor zorgen dat deze codes worden geïnstalleerd. Je kunt aan jouw webdeveloper vragen of hij/zij de codes kan toevoegen. Of als je een WordPress website hebt, kun je een plugin installeren waarbij je alleen de ID hoeft te plaatsen. Deze plugin heet: Google Tag Manager for WordPress. Vervolgens vul je het juiste Google Tag Manager ID in. Deze vind je helemaal bovenaan in je GTM container, welke begint met ‘GTM-’.

Wil je meer weten over Google Tag Manager of wil je hulp bij het installeren?

Wij implementeren standaard Google Tag Manager voor al onze klanten, dus we kunnen je alles vertellen over de installatie en de mogelijkheden. Hier vind je onze contactgegevens.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is een hyperlink?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.