Wat is een canonical URL?

Websites Online Kennisbank

Een canonical URL, is een HTML-element dat webmasters helpt om duplicate content te voorkomen. Dit geldt voor zowel interne als externe duplicate content. Niemand wilt duplicate content op zijn/haar website hebben, want dit is niet aantrekkelijk voor de zoekmachineresultaten.

SEO-voordeel

Het kiezen van een juiste canonical URL voor elke reeks vergelijkbare URL’s verbetert de SEO van de website. Hoe werkt dit? Wanneer er sprake is van meerdere soortgelijke versies van dezelfde inhoud, moet er als het ware één ‘canonical’ versie worden gekozen en de zoekmachines worden hierop aangewezen. Hiermee wordt het probleem met de dubbele inhoud opgelost, waarbij de zoekmachine weet welke versie ‘canonical’ is, zodat alle links die naar alle verschillende versies verwijzen, kunnen worden geteld als links naar de ‘canonical’ versie.

Waarom is zo’n canonical URL belangrijk?

Met een canonical URL kun je dus soortgelijke content op je website hebben zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor je PageRank. Google ziet dit namelijk bewust als een ‘kopie’ van de oorspronkelijke pagina en ‘straft’ je hiervoor dan niet. Google toont dan alle identieke pagina’s onder één url. Voor een website is het zeer belangrijk dat de webpagina’s zijn voorzien van originele content. Google hecht namelijk minder waarde aan pagina’s die sterk op elkaar lijken en meer waarde aan unieke content.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?

SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.