Wat is een hyperlink?

Websites Online Kennisbank

Een hyperlink is een verwijzing van de ene webpagina naar een andere pagina. Door op een hyperlink te klikken, wordt een websitebezoeker doorverwezen binnen de website zelf, maar dan naar een andere pagina. Een hyperlink kan ook doorverwijzen naar een externe website. Een hyperlink kan zowel een stukje tekst als een afbeelding zijn en wordt ook wel een ‘link’ genoemd.

 

Ankers

De ankers van een hyperlink zijn de vertrek- en aankomstpunten. Het vertrekpunt van een hyperlink is de plek op een website waar de link zichtbaar is en geactiveerd kan worden, door er op te klikken. Het aankomstpunt is het stuk tekst, of de website, waar de hyperlink naar toe leidt. Meer informatie over een ankertekst lees je op deze link.

Hoe herken je een hyperlink?

Vaak heeft een hyperlink een afwijkende kleur van de rest van de tekst, soms is de tekst ook nog eens onderlijnd. Je kunt hyperlinks in het geheel in een tekst zetten en zo verwijzen naar een website, maar tegenwoordig zijn hyperlinks vaak ‘verstopt’ onder andere woordjes. Zo wordt een hyperlink vaak gebruikt bij ‘Klik hier’, waarbij de hyperlink doorgaans verstopt zit onder de ‘hier’. Als een websitegebruiker klikt op ‘hier’, wordt de gebruiker doorgestuurd naar de door jou gelinkte pagina.

Linkbuilding zorgt voor goede online vindbaarheid

Hyperlinks spelen een rol bij een goede online vindbaarheid in zoekmachines. Hoe meer links er doorlinken naar jouw website, hoe waardevoller en relevanter zoekmachines dit vinden. Dit wordt ook wel linkbuilding genoemd. Linkbuilding wordt ingezet om hogere positie te verkrijgen in zoekmachines zoals Google. Als jouw bedrijf een hoge positie heeft op Google, leidt dit tot meer verkeer naar jouw website. Hoe meer autoriteit de website heeft waar naar verwezen wordt, hoe meer de link waard is. Meer weten? Lees onze blog over linkbuilding.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?

SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een dashboard?
Wat is een e-book?
Wat is een blog?
Wat is e-commerce?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.