Wat is een ankertekst?

Websites Online Kennisbank

Een ankertekst is een tekst op een webpagina waar als het ware een hyperlink achterstaat. Een ankertekst is klikbaar waardoor men terecht komt op een andere pagina op je eigen website of door wordt verwezen naar een externe webpagina. Een ankertekst kan uit één of meerdere woorden bestaan en is in een stuk tekst vaak opvallend.

Ankerteksten en zoekmachine optimalisatie

Ankerteksten spelen een rol in je vindbaarheid. Ankerteksten worden door zoekmachines gewaardeerd omdat deze teksten bezoekers helpen door te verwijzen naar andere relevante informatie. Het is hierbij belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken die ook overeenkomen met het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt.

Zoekmachines analyseren namelijk welke zoekwoorden er zijn gekozen om te linken naar een andere webpagina. Het gebruik van de juiste zoekwoorden helpen om beter gevonden te worden op deze zoekwoorden.

Voor je eigen website is het dus fijn om goede ankerteksten te krijgen op andere websites, maar vergeet niet om op je website zelf ook goede ankerteksten te gebruiken. Let op dat er geen sprake is van overoptimalisatie.

Belangrijk om te weten

Zorg er dus voor dat een ankertekst een goede aanwijzing geeft van wat de bezoeker op een andere pagina kan vinden. Gebruik geen woorden die niet betekenisvol voor je pagina zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Klik hier
  • Lees meer voor informatie
  • Bekijk dit

Vaak wordt een ankertekst gebruikt als onderdeel van een hyperlink. Klik op deze link voor meer informatie over hyperlinks.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?

SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.