Wat is een navigatiemenu?

Websites Online Kennisbank

Een navigatiemenu is een menu op een website die richting aan bezoekers geeft en die duidelijk laat zien wat het aanbod is.

Waarom is een navigatiemenu belangrijk?

Een navigatiemenu is voor bezoekers een belangrijk onderdeel van een website, omdat ze via deze weg op zoek zijn naar datgene waarvoor ze een zoekopdracht zijn begonnen. Daarnaast is het ook voor zoekmachines een belangrijk onderdeel.

Een goede en duidelijke navigatiemenu draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website en aan de positieve ervaringen van bezoekers. In het algemeen willen bezoekers zo snel mogelijk vinden wat ze zoeken. Kunnen ze dit niet snel doen, dan verlaten ze al gauw de website en neemt de bounceratio toe. Bij het maken van een website is het daarom belangrijk om vanuit de bezoeker te denken.

Functie van een navigatiemenu

  • Richting geven aan bezoekers
  • Een duidelijk overzicht van het aanbod
  • Beter vindbaar in zoekmachines

De belangrijke items in een menu

Er zijn altijd een aantal standaard onderdelen die niet mogen missen in een goede en duidelijke navigatiemenu.

Home
Een menu moet altijd beginnen met een home knop. Dit maakt het voor bezoekers makkelijk om bijvoorbeeld na het bezoeken van enkele pagina’s weer terug te gaan naar het beginpunt.

Kern
Na de home knop volgen de diensten/producten. Hierin is het van belang dat de core business goed naar voren komt. Na dit vermeld te hebben, kunnen altijd zaken zoals ‘blogs/nieuws’ en ‘over ons’ vermeld worden.

Contact
Na de kern volgt altijd de contact knop. Dit is belangrijk, zodat bezoekers makkelijk contact kunnen opnemen en het adres kunnen zien.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?
SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.