Wat zijn redirects?

Websites Online Kennisbank

Een redirect is een verwijzing van het ene URL naar het andere. Redirects worden gebruikt om websitebezoekers naar de juiste webpagina te leiden wanneer bijvoorbeeld een URL is gewijzigd. Het is dan belangrijk om een redirect in te voeren. Zo voorkom je namelijk dat websitebezoekers een 404-foutmelding op hun beeldscherm te zien krijgen. Deze code betekent dat Google de betreffende pagina niet heeft gevonden. Het gevolg is dat websitebezoekers de website al gauw verlaten.

In het algemeen wordt een 301 redirect vaker gebruikt dan een 302.

Wanneer moet je een 301 redirect gebruiken?

  • Wanneer je besluit om je web domein te veranderen. Je maakt nu bijvoorbeeld gebruik van .nl en wilt dit veranderen naar .com.
  • Wanneer je meerdere websites wilt samenvoegen naar één website
  • Wanneer de linkstructuur van je website is veranderd
  • Wanneer je een URL hebt aangepast en websitebezoekers dus van de oude URL door wilt verwijzen naar de nieuwe URL

Soorten redirects

Redirects hebben hetzelfde doel, namelijk de websitebezoeker omleiden van A naar B zonder dat de websitebezoeker daar last van heeft. Als we kijken naar zoekmachines dan zijn de redirects voor hun wel verschillend van elkaar:

  • Een 301 redirect is blijvend. De 301 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat de oude URL zich permanent op een andere locatie bevindt. Bij een 301 redirect wordt niet alleen de websitebezoeker omgeleid naar een andere URL, maar ook de SEO-waarde wordt meeverhuist naar de nieuwe URL. Door de 301 redirect en de nieuwe URL die hieraan is gekoppeld, weet Google meteen dat het naar een andere locatie moet om de websitegegevens op te halen.
  • Een 302 redirect is tijdelijk. De 302 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat de URL zich tijdelijk op een andere locatie bevindt. Ook hier wordt men naar de juiste nieuwe URL geleid, maar anders dan de 301 redirect is dat de zoekmachine wel weet dat de oude URL later wel weer wordt gebruikt. De grootste en tevens belangrijkste verschil met de 301 redirect is dat de zoekmachine denkt dat het een tijdelijke verhuizing is, waardoor de linkwaarde niet over wordt geplaatst naar de nieuwe URL en er dus een deel van de linkwaarde kwijtraakt.

Website laten maken?

Wil je een professionele website laten maken die past bij jouw bedrijf en jouw marketing doelstellingen?

SocialLane is gespecialiseerd in het maken van websites en webshops op maat. Voor bedrijven met ambitie. We ontwerpen en bouwen in multidisciplinaire teams, waarbij onze webdesigners nauw samenwerken met onze SEO-specialisten en developers. En natuurlijk met jou.

Relevante kennisbank artikelen
Wat is Google Analytics 4?
Wat is Google Tag Manager?
Wat is een cookie?
Wat is pagespeed?
Wat is conversie optimalisatie?
Wat zijn broken links?
Wil je meer kennis vergaren?

Dutch Marketing Academy biedt specifieke cursussen en een complete online marketing opleiding.