Top 10 grootste bekende- en minder bekende social media sites

Photo 1467007849282 42dad96c2312

Social media 2023

(update december 2023)
Na de daling in de populariteit van social media in 2019, neemt het gebruik van social media in Nederland weer toe. Met name de intensiteit van het gebruik. De grootste social media platforms zijn Facebook, YouTube, Instagram en TikTok, daarin is niet veel veranderd. Ondanks het afnemende gebruik van Facebook, is dit nog steeds het populairste platform.

TikTok en Instagram zijn de snelst groeiende platforms. Dit komt mede door de groeiende populariteit van short-form video content. Short videos zijn, zoals de naam al doet vermoeden, korte video’s die in lengte kunnen variëren van een paar seconden tot een paar minuten. De groeiende populariteit van dit soort content is niet verrassend; mensen hebben namelijk een relatief korte concentratieboog. Short-form video content maakt het mogelijk om direct de aandacht van de consument te trekken en op een snelle en efficiënte manier een boodschap over te brengen. Daarnaast zijn deze short-video’s makkelijk te delen en dit vergroot de bereikbaarheid en de kans om viraal te gaan.

Naast de groeiende populariteit van short-form video platforms, zijn er ook andere platforms om in de gaten te houden. BeReal is namelijk in het afgelopen jaar flink gegroeid. Gebruikers van dit platform worden aangemoedigd om dagelijks een foto te delen van hun authentieke zelf, zonder filters. BeReal is geheel berust op User Generated Content (UGC), wat zowel uitdagingen als mogelijkheden met zich meebrengt.

Kortom: de wereld van social media staat nooit stil. SocialLane is dé expert op het gebied van social media, die bedrijven helpt met het op de juiste manier inzetten van social media.

Wil jij je social media uitbesteden? Neem gerust contact met ons op!

Social media in 2020

Tegenwoordig is er een overvloed aan social media sites. Er zijn voor veel interesses wel een social media platform te vinden. Denk aan platformen voor snorrenliefhebbers of voor vampierenfreaks. Natuurlijk is niet elk social media platform even bekend. Zo zijn er natuurlijk de platformen als Facebook en Twitter die bij de meeste mensen wel bekend zijn, maar als je deze mensen vraagt of ze wel eens hebben gehoord van Tango, zal men niet meteen denken aan een social media platform. Toch hebben sommige van deze minder bekende platformen een enorm aantal gebruikers. Wij hebben een lijst samengesteld met de grootste bekende platformen tegenover de grootste minder bekende platformen.

Lees onze blog over de inzet van social media in 2020.

Social media in 2019

In 2019 is de populariteit van social media in het algemeen afgenomen in Nederland. Alleen Instagram ziet het aantal gebruikers nog stijgen. Deze app is vooral bij jongeren erg in trek, maar begint nu ook langzaam de oudere generaties te bereiken. En zoals dat altijd gaat als een app bij de oudere generaties populair wordt, zoekt ook nu de jongere generatie een nieuwe app.

In 2019 hebben we de app TikTok populair zien worden onder de tieners in Nederland. Inmiddels heeft deze app in Nederland al meer dan een miljoen gebruikers. Ruim 64% van de jongeren gebruikt TikTok. Met deze app kun je videootjes maken van 15 tot 300 seconden en vervolgens natuurlijk delen.


Update 2019

Bekijk de social media trends voor 2019. 

De nieuwste social media 2016

Dit jaar zagen we de populariteit van Snapchat, Vine en Periscope flink stijgen. Alle drie de apps staan in het middelpunt van een jonge doelgroep. Bij de Snapchat app chat je met vrienden door foto’s naar elkaar te sturen. Deze foto’s blijven vervolgens maar maximaal 10 seconden in beeld bij je vrienden. Doordat je zelf in de hand hebt naar wie je deze foto’s stuurt is het een heel persoonlijk platform. Wat ook bijzonder is aan dit social media platform, is dat het alleen via je smartphone te gebruiken is. Anders dan bijvoorbeeld Facebook en Twitter die zowel via desktop als mobiel te gebruiken zijn. Merken die al op Snapchat actief zijn MTV, Axe, H&M, Fanta, GoGo en WWF.

De Vine app biedt berichten in de vorm van video’s aan die maximaal 6 seconden duren. Naast consumenten plaatsen ook steeds meer bedrijven berichten op Vine, denk bijvoorbeeld aan Doritos en Oreo cookie.

Met Periscope ben je binnen een klik live en deel je video’s met de rest van de wereld. Het motto van de oprichters van Periscope is: “de wereld ontdekken door de ogen van een ander”.  Dit kunnen bijvoorbeeld filmpjes zijn van een zonsondergang die een consument erop plaatst. Maar dit kan ook een live uitzending bij een evenement zijn zodat er een kijkje achter de schermen wordt gegeven. Een voorbeeld van een bedrijf dat actief is op Periscope is bijvoorbeeld ING.

Geschreven door: Sabine Nuboer


Deze blog is als eerste geschreven in 2014.

Hieronder staat het overzicht van de toen meest bekend e en minder bekende social media.

Bron: Expandedramblings
Geschreven door: Robin SluysmansTop 10 bekende en minder bekende Social Media | SocialLane