Wat is de ideale lengte voor een blog?

Wat Is De Ideale Lengte Voor Een Blog

Tips voor de ideale lengte voor een blog 

Een blog schrijven dat kan toch niet zo moeilijk zijn? In principe is de tekst zo geschreven, toch? Ja en nee. Natuurlijk kan iedereen een leuk verhaal op papier zetten over een bepaald onderwerp. Maar schrijf je een blog of nieuwsbericht om uiteindelijk beter gevonden te worden in Google dan is het van belang dat je rekening houdt met een aantal zaken. Bijvoorbeeld wat is de ideale lengte voor een blog?

Zoekwoorden in blogs

Een blog schrijf je over het algemeen om kennis te delen maar tegelijkertijd ook beter gevonden te worden in online zoekmachines zoals Google. In het laatste geval is het zaak dat je de tekst schrijft op basis van belangrijke zoekwoorden en deze laat terugkomen in de titel. Hier moet de kern van je verhaal in staan. Niet alleen in de titel van je artikel zelf maar ook in de page-title moeten zoekwoorden terugkomen. De page-title is de pagina titel die wordt weergegeven in de browserbalk en in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. 

Synoniemen in blogs

Daarnaast is het belangrijk dat zoekwoorden en synoniemen hiervan diverse keren terugkomen in de tekst. Niet alleen in de tekst zelf maar ook in de titels en tussenkopjes (H1/H2/H3) dienen de zoekwoorden terug te komen. Houd hierbij wel in je achterhoofd op welke vraag van de lezer je met je blog antwoord wilt geven. Het aantal keer dat je zoekwoorden terug laat komen in de tekst moet in balans zijn. Bevat een tekst bijvoorbeeld 100 woorden waarvan 25 hetzelfde zoekwoord dan ziet Google dat als webspam.

Lengte van blogs

Wat is de ideale lengte van een blog? Naast het juiste gebruik van zoekwoorden en synoniemen is het belangrijk dat de tekst een lengte heeft van minimaal 300 woorden. De Yoast-plugin van WordPress (Lees meer over de Yoast-plugin)houdt bijvoorbeeld 300 woorden aan. Zoekmachines zijn gek op langere teksten want de informatie in blogs wordt hierdoor als waardevoller gezien. In een langere tekst komen keywords natuurlijker terug en kun je ook meer verwijzingen kwijt (Google hecht waarde aan veel verwijzingen in een tekst).

Wees kort en bondig

Ook is de leesbaarheid van een blog belangrijk. De Yoast plugin kan hier een handig hulpmiddel bij zijn. Deze plugin beoordeelt je tekst onder andere op leesbaarheid. Is de tekst bijvoorbeeld te wollig geschreven dan kan dat de waardering doen dalen. Zijn er te lange lappen tekst of te lange zinnen dan doet dat de score ook geen goed. Wees dus kort en bondig.

Samenvattend: Schrijf de tekst in meerdere alinea’s, gebruik tussenkopjes en korte zinnen en laat zoekwoorden op verschillende plekken terugkomen. En tot slot, maak de tekst niet al te lang. Houd een maximum aan van ongeveer 500 tot 1000 woorden. Dan zit je altijd goed.

Meer weten over SEO? Bekijk onze SEO-cursus in de Dutch Marketing Academy.