Wanneer we denken aan het bouwen van een digitaal product, komen vaak termen als programmeren en grafisch ontwerp naar voren. Maar een aspect dat centraal moet staan, is ‘User Experience’, ofwel UX. Wat houdt UX design nu precies in en waarom is het zo fundamenteel?
Wat is UX Design?
“User Experience Design”, oftewel UX Design, focust op de totale beleving van een gebruiker tijdens het gebruik van een product of dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vloeiende navigatie in apps zoals WhatsApp, of de gebruiksvriendelijkheid van websites zoals Coolblue. In essentie gaat User Experience verder dan alleen het ontwerp van een product; het gaat om het opbouwen van een relatie tussen de gebruiker en het product of de dienst. Hierbij wordt de gebruiker altijd centraal gezet.
Hoewel het uiterlijk van een product belangrijk is, gaat UX Design verder dan alleen alleen het uiterlijk. Het betreft de gehele klantreis: van de duidelijkheid van een inlogpagina tot de responsiviteit van een knop op een mobiel scherm. In een tijdperk waarin technologie en digitale interacties overal en tegelijkertijd aanwezig zijn, is het bieden van een superieure gebruikerservaring niet alleen wenselijk, maar ook essentieel voor succes
Waarom is User Experience belangrijk?
Tevreden websitebezoekers: Een goede gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een tevreden en een gefrustreerde websitebezoeker. Neem bijvoorbeeld Netflix: hun gebruiksvriendelijke interface en aanbevelingssysteem zorgen ervoor dat kijkers blijven terugkomen.
Gebruiksgemak: Een goed ontworpen user experience zorgt ervoor dat gebruikers sneller en gemakkelijker kunnen vinden wat ze nodig hebben, wat tijd bespaart en de efficiëntie verhoogt. Denk aan de eenvoud van het boeken van een huisje of appartement via de website van Airbnb, waarbij informatie duidelijk en overzichtelijk wordt gepresenteerd.
Conversieoptimalisatie: Voor commerciële websites en apps kan een goede UX leiden tot hogere conversiepercentages. Wanneer gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en snel kunnen vinden wat ze zoeken, zijn ze eerder geneigd actie te ondernemen. Bedrijven zoals Bol.com investeren enorm in User experience. Waarom? Een duidelijk winkelmandje en eenvoudig afrekenproces verhoogt de kans dat bezoekers daadwerkelijk een aankoop doen.
Kostenbesparing op Termijn: Het investeren in goede UX aan de voorkant kan op de lange termijn geld besparen. Het kan ervoor zorgen dat je op de lange termijn weinig geld bent misgelopen, omdat je pijnpunten van de gebruiker al eerder hebt getackeld. Doordat je de customer journey altijd als uitgangspunt hebt gehouden bij het opzetten van jouw digitale product. Een goed voorbeeld is Microsoft, die miljarden bespaarden door simpelweg de feedback van gebruikers te implementeren en zo ondersteuningsverzoeken verminderden.
Het investeren in goede UX aan de voorkant kan op de lange termijn geld besparen. Het herstellen van problemen nadat een product is gelanceerd, kan veel duurder en tijdrovender zijn dan het vanaf het begin goed te doen.
Toegankelijkheid: In een wereld waarin digitalisering steeds prominenter wordt, is het cruciaal dat iedereen toegang heeft tot informatie en diensten. Goed UX Design houdt rekening met diverse gebruikers, inclusief mensen met beperkingen. Websites zoals van de overheid of gemeenten zetten sterk in op toegankelijkheid, zodat ook mensen met beperkingen zonder problemen informatie kunnen consumeren. Denk hierbij aan goede kleurcontrasten of de optie om lettertype te vergroten.
Tot Slot
UX Design gaat verder dan alleen esthetiek. Het richt zich op de efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid, intuïtie en toegankelijkheid van een digitaal product. In een digitaal competitieve wereld kan een uitmuntende gebruikerservaring het verschil betekenen tussen succes en falen. Daarom is het essentieel om de gebruikerservaring consistent te integreren en de gebruiker altijd voorop te stellen in design- en ontwikkeltrajecten.
Wil jij eens sparren over het UX Design van jouw website? Maak dan eens een afspraak met Jochem, onze Creative Director