De populaire taxi-app Uber test meerijden met particulieren

Uber

De populaire taxi-app Uber, die vooral bekend is geworden door het aanbieden van ritten in de auto’s van professionele chauffeurs, gaat het nu mogelijk maken om mee te rijden met particulieren. De app maakt het mogelijk om een taxi te bestellen via je smartphone bij particulieren, waardoor de taxiritten zo’n 50% goedkoper zullen uitvallen.

Heerlijk voor de particulier, maar moeten de taxichauffeurs zich zorgen maken? In het verleden zijn er natuurlijk al een legio aan dergelijke apps voorbij gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de TomTom Taxi, Cabster of TCA. Initiatieven die eigenlijk nooit echt hebben kunnen doorbreken.

Maar is het nu niet juist de tijd van goedkoper en gemakkelijker? Een tijd waar men niet bang is om iets te delen met anderen. Daarnaast heeft de app ook nog eens een inversteringsronde van 1,2 miljard opgehaald. Een budget dat vele malen groter is dan die van de eerder genoemde apps.

De ontwikkelingen zijn zeer interessant vooral op het gebied van belasting en vergunningen van de ‘oude’ taxichauffeurs. Zij moeten namelijk duren vergunningen aanschaffen om mensen te mogen vervoeren, terwijl chauffeurs van Uber alleen moeten beschikken over een verklaring van goed gedrag en de juiste verzekering.

Onlangs heeft minister Kamp (Economische Zaken) aangegeven dat hij de wet eventueel zou willen aanpassen om belemmeringen voor apps als Uber te verwijderen. Een goede zaak voor de gewone burger.