Tumblr! en SEO – De kracht van Tumblr

social media

De eerste sociale netwerken dateren al van 1985. Het waren communities die mensen dichter bij elkaar wilden brengen via chat en een persoonlijke pagina. THE WELL uit 1985 was er daar één van. Later veranderde het hele sociale netwerk model. Het was nu mogelijk om zelf te bepalen wie je in je kring wilt toelaten. En dus niet zoals voorheen dat het sociale netwerk voorstellen deed. Friendster was daar één van de eerste van. Later gevolgd door MySpace en nog een tijdje later door Facebook. Het huidige grootste sociale network. In de loop der jaren zijn legio sociale netwerken ontstaan, gestopt of nog zeer onbekend bij het gros van de mensen. Ik noem Wayn of Woophy en dit zullen niet direct de ‘top of the mind’ sociale netwerken zijn. Tumblr is daar voor vele ook nog één van.

Wat is Tumblr

Tumblr is een netwerk voor blogs, maar heeft alle functies van andere sociale websites zoals: hashtags, volgen, delen en  liken. Een soort combinatie van WordPress met Facebook.
Met meer dan 300 miljoen unieke bezoeken per maand is het geen kleintje.

De kracht van Tumblr

  • De links op Tumblr zijn DOFOLLOW. En waar het pas echt interessant wordt is het sociale aspect van het platform. Tumblr heeft namelijk een share button ingebouwd. Als je bericht populair is wordt deze ook vaak gedeeld. Dit betekent dat elke keer dat je bericht wordt gedeeld je een dofollow backlink ontvangt. Het wordt nog leuker als je ook een link naar bijvoorbeeld je website in je bericht plaatst. Deze link ontvangt dan ook de backlinks.
  • Ook is Tumblr een geschikt kanaal om je content te testen. Je ‘mag’ namelijk veel meer content plaatsen op Tumblr dan je bijvoorbeeld zou doen op Facebook. Mensen zijn namelijk veel meer vergevensgezind als het gaat om minder relevante content. Dit komt voornamelijk omdat mensen gewoon verder scrollen naar andere berichten. Tumblr is dus een uitermate geschikt medium om je content te testen en hieruit je populaire berichten te filteren en door te plaatsen op andere sociale netwerken zoals: Facebook of Twitter.
  • Tot slot is Tumblr ook erg geschikt om een microsite op te stellen. Het geeft je niet zoveel vrijheid als bijvoorbeeld WordPress, maar daarentegen is het eenvoudig en gratis. Plaatst je vervolgens kwalitatieve berichten dan kan je Tumblr site snel van pagerank 2 naar pagerank 4 gaan. Deze microsite kan je vervolgens weer terug linken naar je ‘echte’ website.

Meer weten over de kracht die social media, zoals Tumblr, op het gebied van SEO heeft? Maak gratis gebruik van onze SEO check. Hiermee krijgt je inzichtelijk hoe jouw website presteert op het gebied van SEO.