Dit zijn de zes webdesign trends voor 2023!

SocialLane Zes Webdesign Trends 2023

Dé zes webdesign trends voor 2023

De tijd vliegt en ook trends gaan sneller dan ooit. Toch hebben wij weer ons best gedaan om voor jouw website een overzicht te maken met webdesign trends die in 2023 hun opmars gaan maken. Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

Of laat je toch liever het webdesign uitbesteden? Kijk dan wat wij kunnen bieden op onze webdesign pagina!

 

1. Parallax scrolling

In 2020 werd dynamic scrolling populair. Dynamic scrolling betekent dat je oneindig naar beneden kunt scrollen; wat zorgt voor een lager bouncepercentage. In 2023 zal er een andere scrolltrend populair worden: parallax scrolling. Bij parallax scrolling beweegt de voorgrond sneller dan de achtergrond. Hiermee geef je diepte aan je website en creëer je een onvergeetbare gebruikerservaring. Voorheen werd parallax scrolling het meest gebruikt in videogames, maar de afgelopen jaren maakte het een opmars op verschillende websites. 

Belangrijk bij parallax scrolling is om er voorzichtig mee om te gaan; timing is namelijk essentieel. Zorg ervoor dat het niet te rommelig wordt, bezoekers van je website moeten wel het overzicht kunnen bewaren en kunnen vinden waarvoor zij in eerste instantie op jouw website terecht kwamen.

 

2. Inzetten van micro animaties en effecten

Het inzetten van micro-animaties op je website zorgt ervoor dat de aandacht van de websitebezoeker gaat naar waar jij wilt. Micro-animaties zijn vaak op het eerste oog onopvallend. Door gebruik te maken van de juiste kleur ten opzichte van de rest van je website, kun je de aandacht van de bezoeker sturen. Omdat micro-animaties bewegen, trek je snel de aandacht van de bezoeker. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een micro-animatie naar een ‘Schrijf je nu in’-knop voor de nieuwsbrief van jouw organisatie. 

Let bij het gebruik van micro-animaties wel op de snelheid van de animatie en de reactie van je websitebezoeker. Als de snelheid van de animatie afwijkt van de waarneming van de bezoeker, dan kan dit ervoor zorgen dat de bezoeker jouw website onduidelijk vindt en dus wegklikt en/of niet meer terugkomt. Daarnaast is het goed om te beseffen dat animaties veel dataverkeer in beslag nemen en het laden van je website langzamer maakt. Gebruik alleen een animatie als het écht iets toevoegt.

SL23 Webdesign trends voorbeeld van micro animatie
Voorbeeld van micro animatie

 

3. Maak gebruik van een geoptimaliseerde mobiele ervaring

Het is steeds belangrijker om te zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele browsers. De opmaak van je website op een desktop kan nog zo mooi zijn – als het niet werkt op een mobiel apparaat, dan zorgt dit voor een slechte indruk en voor minder terugkerende bezoekers. Je moet er voor zorgen dat je website altijd zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, welke schermgrootte je websitebezoeker ook gebruikt. 

Het belangrijkste om je website voor mobiel gebruik te optimaliseren, is er voor te zorgen dat je website ‘duimvriendelijk’ is. Dit betekent dat de websitebezoekers eenvoudig met hun duim door je website moeten kunnen navigeren. Dit kun je doen door het menu van je website, maar ook de navigatiebalk en zelfs de contactknoppen in de ruimte te plaatsen die makkelijk met de duim te bereiken zijn. Hierdoor wordt je website makkelijker in gebruik en verbetert de gebruikerservaring aanzienlijk. Als webdesign bureau ontwerpen wij altijd vanuit het ‘mobile first’ principe. 

Voorbeeld geoptimaliseerde mobiele ervaring
Voorbeeld van geoptimaliseerde mobiele ervaring

 

4. Donkere modus

Steeds meer apps en besturingssystemen werken met een donkere modus. Door je website te updaten wordt die in dark mode weergegeven als de browser van de bezoeker dit ondersteunt en ingeschakeld heeft. De donkere modus kent meerdere voordelen:

  • Minder belastend voor je ogen
  • Geeft een gebruiksvriendelijkere ervaring
  • Wordt getoond op voorkeur van je bezoeker
Voorbeeld donkere modus website
Voorbeeld donkere modus website

 

5. Animaties tijdens het laden van je content

Vroeger werden animaties meer gebruikt tijdens het laden van een webpagina, maar de trend zal in 2023 een comeback maken. Steeds meer ontwerpers maken op hun website gebruik van laadschermen. De reden van de terugkeer van de laadschermen is de stijgende populariteit van interactie en animatie. Met een laadscherm kun je op een andere manier in contact komen met je bezoekers. Over het algemeen hebben website bezoekers een hekel aan het laden van een pagina, maar door de animaties lijkt het alsof het laden korter duurt.

Voorbeeld laad animatie
Voorbeeld laad animatie

 

6. 3D illustraties

Net als laadschermen, zien we in 2023 weer een trend terugkomen, namelijk 3D illustraties. De laatste jaren hebben vooral platte illustratiestijlen de trends gedomineerd, maar de 3D-illustraties zijn een manier geworden voor projecten en websites om zich te onderscheiden van de massa.

Vaak zijn 3D-illustraties op websites te vinden in combinatie met het eerder besproken parallax-scrolling, wat een website nog aantrekkelijker maakt. Een 3D illustratie is een teken van jouw merkidentiteit en authenticiteit.

Voorbeeld 3D animaties op website
Voorbeeld 3D animaties op website

Eén laatste tip: 

Naast de bovenstaande trends met je te delen, willen we je ook graag een tip geven: Laad de content op je website op een slimme manier

Websites worden steeds dynamischer, afhankelijk van hoe bezoekers ermee omgaan. Dit is fijn voor de gebruikerservaring van de bezoeker, maar het draagt ook een groot nadeel met zich mee; er is namelijk steeds meer data te downloaden. Hoe meer data er te downloaden is, hoe meer invloed dit heeft op de snelheid van de website. Door de content op je website op een slimme manier te laden, kun je hier op inspelen. Een voorbeeld van zo’n slimme manier is door gebruik te maken van ‘Lazy loading’. Lazy loading kijkt naar wat een bezoeker doet op jouw website en reageert hier op. Zo wordt sommige content pas geladen als het nodig is, en niet van tevoren. Dankzij lazy loading worden de laadtijden van je website ingekort zonder dat dit invloed heeft op de gebruikerservaring van de bezoeker.

 

Wil jij een website helemaal volgens de laatste trends? Neem dan contact met ons op!