De 5 voordelen van structured data

Structured Data

Structured data. Voor veel organisaties klinkt het technisch en abstract. Iets voor developers of SEO-specialisten. Maar vergis je niet: structured data is een strategische troef die je merk zichtbaarder maakt en AI beter laat werken.

In deze blog leggen we uit wat structured data is, waarom het nú relevant is én wat het jouw organisatie concreet oplevert.

Wat is structured data? 

Structured data is extra code die je aan een webpagina toevoegt om aan zoekmachines (zoals Google), AI-tools en assistieve technologie duidelijk te maken wat er op een pagina staat. Denk aan productnamen, prijzen, reviews, contactgegevens, artikelen, vacatures, evenementen, etc. 

Deze context zorgt ervoor dat jouw content beter gevonden, getoond en geïnterpreteerd wordt. En dat opent de deur naar slimme toepassingen én betere prestaties! Meer weten? Check ook deze pagina!

De 5 belangrijkste voordelen van structured data op een rij: 

1. Meer zichtbaarheid met Rich Snippets

Structured data helpt Google om je pagina beter te begrijpen en aantrekkelijker te tonen in de zoekresultaten. Denk aan sterrenbeoordelingen, FAQ-uitklappers, productinformatie of evenementen. Deze zogeheten Rich Snippets zorgen ervoor dat jouw resultaat opvalt tussen de rest. 

Waarom jij dit wilt:
Je vergroot je zichtbaarheid zonder meer te betalen. Rich Snippets leiden tot hogere click-through rates (gemiddeld +20%) en meer kwalitatief verkeer naar je site en dat heeft direct impact op conversie. 

2. Vindbaar in AI-gedreven zoekervaringen

AI-platforms zoals ChatGPT, Google’s Search Generative Experience (SGE) en voice assistants gebruiken structured data om content beter te interpreteren. Zonder deze context wordt je content mogelijk overgeslagen. 

Waarom jij dit wilt:
Structured data zorgt dat jouw content opgenomen wordt in nieuwe AI-interfaces. Daarmee bereik je gebruikers die verder kijken dan alleen de klassieke zoekmachine en blijf je relevant in de toekomst van search. 

3. Betere toegankelijkheid en voorbereiding op wetgeving

De European Accessibility Act verplicht organisaties vanaf juni 2025 om digitale diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Structured data draagt hieraan bij: het helpt screenreaders en toegankelijkheidsplugins om content logisch en begrijpelijk te presenteren. 

Waarom jij dit wilt:
Je verkleint juridische risico’s, versterkt je merkreputatie en maakt je site gebruiksvriendelijker voor iedereen. Structured data is geen vervanging voor volledige toegankelijkheid, maar een slimme bouwsteen in je compliance-aanpak. 

4. Snellere indexatie en betere contentmatching

Gestructureerde data helpt zoekmachines sneller te begrijpen waar je pagina’s over gaan. Hierdoor worden je pagina’s sneller en correcter geïndexeerd en gekoppeld aan relevante zoekopdrachten. 

Waarom jij dit wilt:
Nieuwe content wordt sneller zichtbaar in zoekmachines en sluit beter aan bij de intentie van je doelgroep. Dat zorgt voor meer relevant verkeer en een hogere positie op zoekwoorden die er écht toe doen. 

5. Verbeterde lokale SEO en betere vindbaarheid in maps

Structured data helpt zoekmachines ook om locatiegegevens en openingstijden beter te interpreteren. Dit is cruciaal voor bedrijven met fysieke vestigingen of lokale dienstverlening. 

Waarom jij dit wilt:
Je vergroot de kans dat jouw bedrijf opvalt in lokale zoekresultaten en op Google Maps. Dit leidt tot meer bezoekers in de winkel of lokaal verkeer naar je website, wat direct bijdraagt aan je omzet. 

Structured data: is jouw website al toekomst-proof? 

Structured data is geen ‘technisch detail’, maar een strategisch manier om je online zichtbaarheid en prestaties naar een hoger niveau te tillen. Wil jij weten hoe jouw website ervoor staat en welke kansen je nu al laat liggen? Vraag vandaag nog onze uitgebreide structured data scan aan en ontvang een concreet actieplan op maat. Zet de volgende stap naar meer bezoekers, betere vindbaarheid en groei. Start nu – jouw concurrenten doen het ook! 

Leuk als je deze blog wilt delen:

Auteur blogbericht:

Dennis Meijboom

Dennis Meijboom is specialist in SEO, SEA en duikt graag in de wereld van AI. Zijn passie is bedrijven online beter vindbaar maken, met slimme strategieën die resultaat opleveren en bijdragen aan hun online groei.