Top 10 website trends 2018

Img 2731 2

Top 10 website trends 2018

De trends van 2023 staan nu online.

Het jaar is weer voorbijgevlogen, waarin vele verschillende trends op het gebied van webdesign aan bod zijn gekomen. Ook wij van SocialLane hebben dit jaar weer vele websites mogen maken waarin deze trends terug te zien zijn. Denk hierbij aan webdesign trends als lazy loading, split content en geometrische vormen. Deze laatste trend is bijvoorbeeld terug te zien op onze eigen website, waar wij gebruik maken van een geometrisch patroon. Wil jij graag ook je website door SocialLane laten maken? Kijk dan op deze pagina.

Maar de grootste trend dit jaar was toch wel echt de toename van videogebruik. Van videoheaders in plaats van fotoheaders tot live-uitzendingen en instructievideos op social media – video was afgelopen jaar niet weg te denken. Er wordt geschat dat 69% van al het internetverkeer het afgelopen jaar video betrof.

Zetten deze trends zich voort in 2018 of moeten we rekening gaan houden met nieuwe ontwikkelingen? Wij hebben een top 10 samengesteld wat voor ons de belangrijkste website trends voor 2018 zijn:

  1. Duimvriendelijke navigatie
  2. Het einde van stockfoto’s
  3. Portrait vs. Landscape (video)
  4. Particle backgrounds
  5. Mobile first
  6. Asymmetrie & Broken layouts
  7. Custom fonts
  8. SVGs (Scalable Vector Graphics) nemen over
  9. Zachte vormen
  10. Veiligheid

1. Duimvriendelijke navigatie
We houden bijna allemaal onze telefoons op dezelfde manier vast, in één hand met onze duim als navigeermiddel. Hoe kan het dan dat vele mobiele websites nog niet heel intuïtief werken voor deze houding? We moeten op onze steeds grotere schermen met onze duim hélemaal naar de bovenkant van het scherm om het menu te kunnen gebruiken. Niet logisch. Daarom in 2018 de trend ‘duimvriendelijke navigatie’. Veel mobiele apps zijn hier al wel op ingespeeld, zoals Facebook en Spotify waar het menu onderaan te vinden is.

Duimvriendelijke Navigatie
Duimvriendelijke Navigatie
Duimvriendelijke Navigatie2
Duimvriendelijke Navigatie2

2. Het einde van stockfoto’s
Een apotheker die een overvaller met een wapen wil tegenhouden en een paar minuten later met een brede glimlach hem medicijnen geeft. Dat klinkt als een aflevering van een slechte soapserie, maar het zijn toch echt scenario’s die op deze stock foto’s vast zijn gelegd. We kennen ze allemaal, de onmogelijke of juist te perfecte scenario’s op stockfoto’s.

Het gebruik van dit soort foto’s op je website is al langer ‘not done’ en deze trend zet zich zeker voort in 2018. Meer dan ooit hecht de consument waarde aan authenticiteit – en meer dan ooit zullen zij een stockfoto er zo tussen uit vissen en dit meenemen in hun beoordeling.

Stockfotos
Stockfotos

3. Portrait vs. Landscape
Een trend die is komen overwaaien vanuit het social media landschap is de terugkeer van portraitmode. Waar het tot kort nog een ergernis was als een filmpje verticaal werd opgenomen, krijgt deze vorm nu weer steeds meer de voorkeur. Dit heeft te maken met de algehele trend/verschuiving van desktop naar mobiel, die wij zoals eerder genoemd in een ‘standaardhouding’ vast hebben.

In 2018 zal deze trend ook zeker terug te zien zijn in het design van websites, waar deze vorm ook zeker goed tot zijn recht zal komen!

Portrait Website
Portrait Website

4. Particle backgrounds
Vorig jaar benoemde we de trend ‘videografie is het nieuwe fotografie’. Dat video ‘zwaarder’ is voor je website dan foto’s zijn, is logisch. Dit kan dus soms negatieve effecten hebben op de snelheid van je website, wat weer negatief is voor je vindbaarheid. Om deze reden de trend particle backgrounds in 2018.

Particle backgrounds zijn een geweldige oplossing voor prestatieproblemen die websites tegenkomen met een video-achtergrond. Deze animaties zijn een stukje javascriptcode waarmee je een beweging een natuurlijk onderdeel van de achtergrond kan maken, zonder je website te vertragen.

5. Mobile first
Van mobile-friendly maken we nu de volgende stap, mobile-first. Het mobiele browsen heeft het desktop browsen ingehaald. Een hele mooie desktop website is fijn, maar belangrijker is hoe deze vertaald is naar de mobiele versie.

De mobile ontwerp mogelijkheden bleven altijd wat achter, omdat er bijvoorbeeld minder met beeld ondersteunt kan worden dan op desktop. Maar mobile ontwerp heeft een inhaalslag gemaakt – je hebt nu écht geen excuses meer om geen gelikte mobiele website te hebben!

Onlinemarketing 1 300x150 1
Onlinemarketing 1 300×150 1

6. Asymmetrie & Broken layouts
De eeuwige zoektocht van ontwerpers om nog creatiever te zijn en nog interessantere lay-outs te maken is het raster een beperking geworden. Dit is hetzelfde vertrouwde raster dat juist logica en rust bracht in websites. Maar het is niet dat ontwerpers het raster in 2018 volledig links laten liggen, hij wordt alleen wat gemoderniseerd. Afbeeldingen en tekstelementen vloeien over elkaar heen, om het geheel wat op te breken.

Gebroken Layout Web
Gebroken Layout Web

7. Custom fonts
Typografie is altijd een krachtig visueel hulpmiddel geweest, in staat om persoonlijkheid te creëren en de toon te zetten op een website en tegelijkertijd belangrijke informatie over te brengen. De resolutie van apparaten wordt steeds scherper, wat betekent dat fonts steeds beter leesbaar worden – ook op mobiele schermen. Daarom wordt er in 2018 een opkomst verwacht in het gebruik van custom fonts,  omdat niet langer alleen web-friendly fonts leesbaar zijn.

Custom Fonts
Custom Fonts

8. Scalable Vector Graphics (SVGs)
SVG is geen nieuwe bestandsvorm, maar geen gebruikelijke bestandsvorm voor web. Daar gebruiken we tenslotte PNG, GIF en JPG voor! Maar SVG gaat het in 2018 overnemen. SVG’s zijn vectorafbeeldingen (anders dan .png wat uit pixels bestaat) wat veel voordelen met zich meebrengt. Ze zijn ongelooflijk schaalbaar zonder kwaliteit te verliezen, wat betekent dat ze de paginasnelheid niet beïnvloeden wanneer ze geanimeerd zijn omdat ze geen HTTP-verzoeken vereisen.

Vector Webdesign 845x497 1
Vector Webdesign 845×497 1

9. Zachte vormen
In 2017 waren het de scherpere vormen en geometrie die groot waren. Dit jaar winnen de zachtere vormen, die voor een meer vloeiende uitstraling zorgen. Zeker in combinatie met een particle background!

Soft Webdesign
Soft Webdesign

10. Veiligheid
Het zal niemand ontgaan zijn, er staan grote veranderingen te wachten rondom het privacy beleid.  Deze veranderingen zijn ook van invloed op websites, zoals extra teksten, invulvelden in formulieren en knoppen. Deze extra elementen mogen niet vergeten worden in het design van de website!

Veiligheid Websites 300x200 1
Veiligheid Websites 300×200 1

SocialLane ontwerpt professionele websites die zowel aangepast zijn aan de laatste trends maar ook goed vindbaar zijn in Google!

Doe ideeën op met deze website cases: