5 webdesign trends

Web trends

5 webdesign trends

Voor 2023 hebben we ook weer webtrends voor je klaar gezet. Bekijk ze hier!

Niet gevoelig voor trends? Jouw website is dat wel…
We kennen het al van de mode, muziek, interieurarchitectuur, de autowereld … en zo natuurlijk ook in de technologie en webdesign. Trends. Ook al ben je zelf misschien niet gevoelig voor trends… jouw website is dat wel! In een onderzoek hebben we onderzocht welke webdesigntrends als prettig worden ervaren.

2 uur per dag online
Het zijn geen onbekende nieuwtjes meer dat we gemiddeld zo’n twee uur per dag online zijn. Hierdoor reageren we steeds sneller wanneer we een webdesign mooi of juist lelijk vinden, door bijvoorbeeld weg te klikken. Er staat toch genoeg online, waarom zouden we niet verder zoeken!

Moet je jouw website aanpassen aan de nieuwe webdesigntrends? Ja, want eigenlijk is een website nooit definitief af. Het is een dynamisch proces om zo de bezoekers bij ieder bezoek te triggeren en nieuwsgierig te houden. Dit kan je doen door jouw website regelmatig een update te geven. In dit artikel wordt een korte samenvatting gegeven van het onderzoek dat door Sabine Nuboer (Stagiaire SocialLane) is uitgevoerd om de nieuwste trends op het gebied van webdesign te achterhalen. Kom erachter welke 5 webdesign trends niet mogen ontbreken op jouw website!

Webdesigntrends voorspellingen

Door verschillende ontwerpers zijn er in de laatste maanden van 2015 en de eerste maanden van 2016 veel voorspellingen gedaan voor webdesigntrends. In totaal zijn er 12 trends naar voren gekomen die onder verdeeld kunnen worden in de volgende categorieën:

  • Interaction Design

Interaction design houdt, zoals de naam al doet vermoeden, de interactie tussen de bezoeker en het systeem in.

  • User Experience Design

Onder User Experience design vallen de elementen van de website een prettige beleving geven aan de bezoeker.

  • Visuele stijl

De visuele stijl zijn de lettertypes, het kleurgebruik en beeldmateriaal op de website.

Deze 12 trends zijn: long scroll, card lay-out, hero images, achtergrond video’s, animaties, micro interacties, persoonlijke ervaring, dynamic storytelling, material design, minimalisme, mobiele elementen op desktop versies, extreme maten lettertypes, edgy kleuren en pasteltinten.

Top 5 webdesign trends

We hebben 12 voorspelde webdesigntrends voor 2016 onderzocht. In totaal zijn deze 12 trends aan 75 respondenten voorgelegd die dagelijks zeer actief zijn op internet. Hiervan zijn 5 trends als positief ontvangen onder de respondenten:

  • Card lay-out. De website is dan opgebouwd uit verschillende blokken waarin de content is weergegeven. Deze trend is afgeleid van social media websites als Pinterest en Dribble. Daarnaast kende we het ook al van bijvoorbeeld webshops als Zalando.
Zalando 300x173 1
Zalando 300×173 1
  • Hero images. Is een grote aantrekkelijke afbeelding bovenaan een website. Het is van belang dat deze afbeelding meteen iets verteld over het bedrijf. Bijvoorbeeld Nike heeft dit goed toegepast.
Nike 300x150 1
Nike 300×150 1
  • Dynamic Storytelling. Is een vorm van storytelling waarbij zowel beeld als tekst wordt gebruikt. Deze trend komt bij Chrysler erg sterk naar voren doordat er bij de geschiedenis van het bedrijf een tijdlijn wordt gebruikt.
Tijdlijnchrysler 300x180 1
Tijdlijnchrysler 300×180 1
  • Mobiele elementen op een desktopwebsite. Een goed voorbeeld hiervan is het hamburgermenu op een desktop website zoals Zara Home in de webshop heeft toegepast.
Hamburgermenu2 300x152 1
Hamburgermenu2 300×152 1
  • Gepersonaliseerde belevingen gaan dit jaar ook een belangrijke trend worden. Hierbij is de gebruiker zelf het middelpunt van de ervaring wanneer er een website wordt bezocht. Bij Drukwerkdeal wordt dit toegepast door afbeeldingen van de werknemers van het bedrijf weer te geven. Zoals bijvoorbeeld bij het winkelmandje met de producten.
Persoonlijk 300x67 1
Persoonlijk 300×67 1

Ook is er in dit onderzoek gekeken naar trends op het gebied van kleurgebruik en lettertypes. Dit jaar gaan we veel extreme maten van lettertypes terug zien. Bijvoorbeeld hele grote titels zoals Vogue, of bijvoorbeeld juist heel klein weergegeven.

Titel 300x108 1
Titel 300×108 1

Of je een grote of een kleine website hebt, bij beide websites kan je deze webdesigntrends toepassen. Belangrijk is dat je de webdesigntrends aanpast aan jouw diensten en op jouw huisstijl.

Ook de nieuwste webdesigntrends?

Ben jij benieuwt hoe jij deze webdesigntrends kan toevoegen aan jouw website? Schakel dan onze hulp in! Wij van SocialLane zijn thuis in de digitale wereld en helpen je graag bij het bouwen van een mooie website in WordPress.