Waar kranten de afgelopen jaren steeds minder gelezen worden, hebben social media platformen steeds een belangrijkere rol ingenomen als het gaat om het verstrekken van het laatste nieuws. Het aanzien van de betrouwbaarheid van artikelen en journalisten in kranten is anno 2018 ingeruild voor waakzaamheid van verspreiding van ‘fake news’ op sociale media. Zo werd er vorig jaar veel fake news gepubliceerd rondom de presidentsverkiezingen Amerika. Vorige maand startte Ministerie van Binnenlandse Zaken een gerichte campagne: ‘Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch’. Deze online bewustwordingscampagne moet zorgen voor een betere media wijsheid voor online nieuws.
Herken Fake News
Tegenwoordig kan iedereen via Twitter, Instagram of Facebook een account aanmaken. Het is dus heel makkelijk om nieuws te verspreiden via een nepaccount. Daarbij zijn fake news makers steeds professioneler aan het worden en maken met gemak een website die er goed uit ziet. Om hun account er tiptop uit te laten zien, kopen zij gemakkelijk ook fake followers op bijvoorbeeld Instagram. Wij van SocialLane maken zelf veel content voor onze klanten en zijn natuurlijk tegen al dat fake news. Misbruik van content komt steeds vaker voor en wij willen iedereen, die social media gebruikt, graag wijzen op de kenmerken van fake accounts en fake news! Zodat iedereen op een veilige manier toegang krijgt tot juiste en volledige content.
Tips om fake news te herkennen:
- Check het social media account waar het bericht vandaan komt en check of het account een profielfoto, eigen beeldmateriaal en een ingevulde biografie heeft. Check ook het aantal berichten die het account al heeft op de tijdlijn.
- Check de website van het account. Is het een betrouwbare nieuwsbron? Check ook de pagina ‘over ons’. Indien het een nepaccount betreft, staat er vaak niet omschreven wie de nieuwsbron is.
- Check of het gaat om een betrouwbaar onderzoek. Google het onderwerp en je zult snel genoeg weten of het een bestaand uitgevoerd onderzoek is.
- Check of de foto/ video klopt. Vaak maken fake news makers gebruik van heftige videobeelden en/ of uitspraken.
Ga je met ons de stijd aan tegen fake news. Wil je fake news melden? Ga dan naar Centraal Meldpunt Nederland.