Webdesigntrends voor 2022

website trends voor website laten maken

Lees onze update:

We hebben een nieuwe blog geschreven over de webdesign trends 2023.

 

Blog 2022:

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na de online marketing trends voor 2022  hebben de marketeers van SocialLane in samenwerking met de webdesigners een blog geschreven over de 10 webdesign trends voor 2022. Trends komen en gaan en dat is op het gebied van webdesign niet anders. We nemen jullie mee naar de website trends voor het aankomende jaar. Misschien zit er wel een trend tussen die je kan toepassen in een ontwerp voor een website of mobiele applicatie. Wil je liever hulp bij een redesign? Bekijk dan onze webdesign pagina.

1. Grote bold lettertypes

Schermen worden steeds groter en dit betekent dat op desktop ook steeds meer ruimte komt om op te vullen. Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat niet elke ruimte opgevuld moet worden, want witruimte is KEY, denken wij dat lettertypes ook steeds groter en meer bold gebruikt gaan worden. Hierdoor komt er ook meer nadruk op de teksten en de boodschap die je wil uitdragen, want de tekst op de website wordt hierdoor ook veel makkelijker te scannen.

Inspelend op het gedrag van de meeste mensen op het web is dit natuurlijk een goede zet. Uit onderzoek is gebleken dat mensen online veel taakgerichter lezen en hierdoor meer teksten scannen.

2. Korrelige gradients

Gradients zijn overgangen tussen kleuren. Gradients worden al een tijd gebruik op websites en je kunt ze op verschillende manieren inzetten. Dat kan puur als achtergrondkleur of om over een header afbeelding te plaatsen zodat de tekst ten alle tijden goed leesbaar is. Aankomend jaar is de verwachting dat we een andere variant hierop gaan zien; de korrelige gradient.

Feitelijk gezien is dit de bekende gradiënt van 2 of meerdere kleuren, maar dan met een extra toevoeging van een korrelige laag. Hierdoor kan je mits goed toegepast textuur creëren op een gradient waardoor het ook weer natuurlijk kan laten overkomen.

3. Meer glassmorphism

Glassmorphism is een webdesign trend die een paar jaar geleden zijn intrede heeft gemaakt. Simpel gezegd is dit een trend van design elementen die de indruk wekt dat het van glass is. Deze elementen zijn te herkennen door hun lichte transparantie, vaak gemixt met wazigheid (blurry) en lichte glans. Deze elementen kunnen ook veel plekken toegepast worden bijvoorbeeld gedeeltelijk(overlapping) over afbeeldingen of als elementen op de achtergrond.

4. Headers zonder afbeeldingen

Door de jaren heen hebben we vaak op websites een grote afbeelding gezien boven de fold. Niet dat dit slecht is natuurlijk want ook wij vinden dat het heel veel waarde voor een bedrijf/website kan betekenen. Wel denken wij dat dit het komende jaar vaker plaats gaat maken voor headers zonder afbeeldingen en met name bij websites die een eigen product of platform aanbieden. Hierdoor komt de focus te liggen bij de tekst in de header en scheelt het ook weer laadtijd.

Headers zonder afbeeldingen

5. Entrance animations + Reveal animations

Entrance animations zijn animaties welke voor het dynamische gevoel zorgen in een website, denk hierbij aan een koptekst of tekstblok die van onder naar boven langzaam in beeld verschijnt. Vaak gaat dit hand in hand met reveal animations.

Reveal animations worden toegepast op afbeeldingen, denk hierbij aan wanneer je in een website scrolled en er een afbeelding verschijnt. Dit kan bijvoorbeeld ook toegepast worden op achtergrondafbeeldingen, om de pagina een stuk interessanter over te laten komen. Door animaties te gebruiken kan men het gebrek aan content opvullen. Goed getimede en geplaatste animaties vullen de website.

6. Parallax scrolling

Parallax scrolling is een trend die een paar jaar terug tot leven is gekomen. Het is een techniek in computergraphics waarbij achtergrondafbeeldingen langzamer langs de camera bewegen dan voorgrondafbeeldingen, waardoor een illusie van diepte ontstaat in een 2D-scène op afstand. Een tijdlang was deze techniek een enorme hype.  Anno 2022 is dit echter wel anders. Waar Parallax scrolling voorheen zowat door heel de website bij elke element werd gebruikt, wordt er nu op veel kleinere schaal gebruik van gemaakt. Parallax Scrolling wordt nu meer op detailniveau gebruikt om een website dynamischer te maken of meer diepte en beleving te creëren en dat allemaal zonder dat een bezoeker van de website wordt afgeleid.

webdesign trends

7. Duim vriendelijke navigatie

De trend die zich vooral op mobile devices zal afspelen is de duim vriendelijke navigatie. De mobile devices variëren in verschillende schermresoluties en daar bovenop lijken ze ook steeds groter te worden. Voor mensen met kleine handen kan dit dus betekenen dat je met je duim niet zo makkelijk bij de bovenkant van het scherm kan komen. De oplossing hiervoor? Een navigatie die aan de onderkant van het scherm wordt getoond, zodat iedereen er gemakkelijk bij kan.

8. ScrollyTelling

Meer dan ooit is het belangrijk om een bezoeker mee te nemen in een digitale reis op je website. Tuurlijk zal dit niet altijd toepasselijk zijn voor je eigen website, afhankelijk van de behoeften van jouw doelgroep. Wel zijn we ervan overtuigd dat we dit vaker gaan zien. Met ScrollyTelling krijgt de bezoeker door middel van scrollen een heel verhaal voorgeschoteld. Elke scroll is als het ware een klik naar een volgende pagina/sectie van de website. Een goed voorbeeld hiervan is de manier hoe Apple hun producten presenteren op hun website. De meerwaarde hiervan? De beleving.

Scrollytelling webdesign trend 2022

9. Overlappende design elementen

Met de hedendaagse techniek is het nu veel eenvoudiger om overlappende elementen te ontwerpen. We verwachten dan ook dat dit steeds meer terug zal gaan komen. Denk hierbij aan de afbeeldingen of diensten blokken die niet binnen een sectie op een website uitgelijnd worden, maar dus ook over een sectie eronder komen. Hierdoor wordt de website minder blokkig en statisch.

overlappende design elementen website

10. Veranderende muis cursor

Voor 2022 denken wij dat de muiscursor een steeds meer prominentere rol gaat spelen op een website. Niet alleen meer dat pijltje waarmee je op knoppen kunt klikken, maar design elementen die de ervaring verbeteren op een website. De veranderende muiscursor, wat is dat dan? Simpel, de muis cursor zal over bepaalde elementen op de website een verandering ondergaan in vormgeving. Hierdoor komt er ruimte om bijvoorbeeld tekst toe te voegen aan de muiscursor. Dit komt de user experience en usability ten goede omdat de bezoeker gelijk feedback krijgt vanuit de website. Zo kan de muiscursor veranderen in een cirkel met daarin de tekst slide naar links, op moment dat de bezoeker met de muiscursor hovert over een slider.

custom muiscursor webdesign trend 2022

Klaar voor een redesign?

Denk je dat jouw website na dit lezen een herontwerp nodig heeft? Wij kunnen helpen! Neem contact met ons op en laten we eens kijken hoe deze trends jouw website vooruit kunnen helpen!